Zdeňka Ortová, spisovatelka

Napsali jste mi

strana 1 / 3
1   2   3   >   >>  

22. srpna2021
Matylda
 

Dobrý večer paní Zdeničko, zajímalo by mě, zda ještě máte v plánu vydat knížku :-). Dlouho na to čekám a moc se těším, že snad ještě něco bude...s pozdravem Vaše čtenářka M.

 

Dobrý večer, paní Matyldo. To víte, ráda bych vydala další knihu. Rukopis už je skoro hotový. Ale netroufám si odhadnout, jestli by se našlo dost čtenářů, kteří by měli chuť si knížku zakoupit, tak jsem trošku na vážkách, zda mám nakladatelství oslovit. Jak vidím, jednoho čtenáře už bych měla, to jste Vy, tak co myslíte, přidal by se ještě někdo? :-) Za Váš dotaz i za čtenářskou přízeň Vám děkuje Zdeňka Ortová

21. června2021
Otavínka
 

Milá Zdeni, k životnímu jubileu přeji zdraví, štěstí a jen to, co Ti bude dělat radost. Užij si to!

 

Milá Hani, mnohokrát Ti děkuji za gratulaci, která mi udělala radost, protože si vždycky vzpomeneš!!!

21. června2020
Otavínka
 

Milá Zdeni, blahopřeji k narozeninám! Hodně zdraví a trvalé přátelství Múz.

 

Milá Hani, děkuji Ti za přání. Zdraví je nejdůležitější a kamarádství dcer boha Dia by se mi taky hodilo. Posílám Ti do Olomouce vřelý úsměv!

22. července2017
Alena
 

Milá Zdeňko, také si chodím přečíst Vaše články na idnes. Jsou moc pěkné, se zajímavými tématy.

Ale reaguji na příspěvek od Veselina Nermuta. Manžel vylepšuje zahradní studnu, sloužící nám již dlouhá léta. Výrobce klasických šindelí, ne těch kanadských, tvářících se všelijak, jen ne pěkně, jsem již sehnala, dřevo máme. A zrovna včera jsem hledala na internetu prodejce štoudví, sudů, džberů, věder, válců a kol k dřevěným studním na zahradu. Ale ne k žádným atrapám, ale k pořádné studni. Ne na pitnou vodu, tu máme vrtanou 30 metrů hlubokou, ale na studni, do které přitéká voda z okapů a slouží na zalévání. A protože většina prodejců nabízí spíše hračky než pořádné výrobky, hledala jsem jejich výrobce. A i to byl problém, není jich mnoho a jejich výrobky nepatří zrovna k levnějšímu artiklu. Ale nejdříve jsem si našla, jak se který výrobce jmenuje.

Tak tedy vím, že dříve byl výrobce -specialista - na určitý druh nádoby. Byli bednáři, kteří vyráběli menší nádoby, sloužící v domácnostech, různé štoudve, máselnice, ale i soudky stažené dřevěnými obručemi, ale vše bylo menší, to je v tomto případě důležité.

A pak byli bečváři, ti vyráběli velké sudy na mnoho litrů tekutiny, a ty spojovali kovovými obručemi.

A jak jsem psala o specializaci, byli také korytníci nebo neckáři, či trokaři...

Domnívám se, že hrnčíři pracovali pouze s hlínou, ne se dřevem.

Ještě se vrátím k článku na idnes. Podle nějakého zákona vám v prodejnách musí zabalit každé zakoupené zboží. Což je nesmysl, konzervě hrášku se jistě nic nestane v tašce bez obalu. Ale u knih je to něco jiného. Opět, jako všude, záleží na lidech, jak se práce chopí a jak se chovají. A nebylo by vhodné do prodejen, kde si nás jejich majitel neváží, nechodit? Vybrat si ty, kde se k nám chovají slušně, zrovna tak i internetové prodejce vybírat podle svých zkušeností nebo doporučení? Možná, že se těch nepříjemných později zbavíme...

Ono to bude tak, že když prodejcům zakázali rozdávat tašky s reklamním potiskem,

 

Milá Alenko, upřímně děkuji za všechny věcné připomínky i za další povídání. Bohužel Váš dopis dorazil nedokončený, ale nevadí, já jsem se zorientovala :-) Úžasně jste rozebrala štoudve a spol. Ať Vám studna dobře slouží a všechna vylepšení dělají radost.

Co se obalů týká, člověk by měl hájit svoji důstojnost a své peníze utrácet jen tam, kde si ho jako zákazníka váží. A tak poslední dobou dělám to, že si ve velkých prodejnách knihy sice prohlédnu, očima vyberu, ale pak zapíši zajímavé tituly do bločku a objednám si je v knihkupectví u nás. Naší menší prodejně zvýším drobně tržbu, knihkupci udělám radost a on mi ještě nikdy knihy jen tak nešoupnul do ruky.

Ještě jednou děkuji za milou reakci a těším se zase někdy "na čtenou".

Srdečně

Zdeňka O.

4. července2017
Veselin Nermut
 

Vážená paní, bednář se zabýval výrobou sudů, zatímco štoudve, vyráběl hrnčíř. Tolik k Vašemu poslednímu blogu na iDnes.cz- Krásný den. V.N.

 

Vážený pane V.N.,

děkuji srdečně za věcnou připomínku, jsem za každou informaci či opravu vděčná. Leč v tomto případě jsem vycházela z toho, že: Štoudev = větší dřevěná nádoba, menší káď: (pochází z němčiny - der Wasserstiinder). Nádoba s jedním uchem, nabírala se do ní (kromě jiného) voda ze studny, pak se v ní voda nesla do domu. Voda stříkala, špatně se nesla, také nabírání vody ze studny se bylo třeba naučit. Významy pro štoudev se postupem doby rozšiřovaly či zužovaly. Proto upřesňuji. Štoudev byla větší než vědro, měla dvě nebo jedno ucho, nahoře byla zúžená.

Tak vypadaly štoudve, v nichž se nosila voda do chléva. V domácnosti byly větší, většinou měly nožičky a sloužily jako zásobárna vody pro vaření. Aby do nich nepadalo smetí, byl na nich poklop. Byly velmi těžké, když byly naplněné vodou, proto se nepřenášely a stály na místě.

Z těchto informací jsem usoudila, že tyto štoudve mohl vyrábět bednář. :-)

Nicméně Vám ještě jednou děkuji za reakci. Potěšilo mě, že jste byl pozorným čtenářem. Přeji Vám pohodový prázdninový den. Zdeňka Ortová

14. března2017
Kitty
 

Milá paní Zdenko, líbí se mi vaše psaní. Na stránkách iDnes jsem chtěla "komentovat a chválit", ale chtěli po mně údaje, které neumím poslat. Tak budu chodit sem a "Nos na stole" si nechám a někdy. Pište, ať mám co číst. Taky mám svůj blog "diviznacka.blog.cz" a ráda píšu. Ráda ale taky čtu u podobně vtipně píšících blogerů

 

Milá Kitty, moc se omlouvám za hodně pozdní reakci. Váš dopis jsem teprve dnes objevila v nepřečtených vzkazech. Hanba mi. Tak pokud jste mě v mezidobí nezatratila, děkuji Vám za milá slova. Máte pravdu. Na Idnesu lze dávat palce, ale komentář může připojit jen registrovaný čtenář. Na Váš blog se s chutí podívám. Vtipu a nadsázky není nikdy dost. Negativní věci se kolem nás rojí průběžně a nevyžádaně, tak tomu musíme čelit, jak nejlíp svedeme.

Přeji Vám příjemné čtení i psaní.

3. ledna2017
Alena
 

Milá Zdeňko,

vřele s obcí spisovatelů souhlasím, také jsem se při čtení skvěle bavila. Děkuji a blahopřeji.

 

Milá Alenko,

děkuji Vám mnohokrát. Tak ať v letošním roce čteme jen samé knihy, se kterými nám bude dobře!

21. června2016
Otavínka
 

Milá paní spisovatelko a knihovnice! Srdečně blahopřeji k narozeninám!

 

Děkuji mnohokrát za milou gratulaci!

12. prosince2015
Karel
 

Milá Zdeňko , přijměte pozdrav z opačné strany naší země a to z Kopřivnice.Jako čtenář-důchodce jsem si nemohl nepovšimnout jak vládnete slovem a myslí.Prostě je to pohoda a čtení slov od vás je pohlazení v tento vánoční čas.Žádné války ani úprchlíci.Tak se tam mějte hezky mezi Prahou a Chomutovem.Zatím jsem v polovině knihy a do výstřihu taky mrknu , to se nedá nic dělat.Rád si i pohladím sousedovic kocoura kterého mlsám kůžičkami z kuřete.Víte , že když kočka přede koná automasáž ? Jméno jsem mu dal Šaltýr.To jak ta Baba-Jaga z Mrazíku čaruje tak to slovo vyslovuje.Tak jsem skoro psal o kocourovi,ale tak už to chodí že píšete o tom co máte rád.Karel

 

Milý Karle, zdravím Vás do Kopřivnice. Děkuji za milá slova, která mě potěšila. Moc se mi zamlouvá výběr jména pro Vašeho kocourka. Rozhodně jste byl originální, alespoň já ve svém okolí žádného Šaltýra neznám. No... možná tu je, ale špatně začarovaný.

Přeji Vám příjemný předvánoční čas a hodně pěkných chvil při čtení.

12. srpna2015
Danka
 

Drahá, skvělá Zdeničko. Konečně jsem se dostala k počítači a tím pádem k tvýmu blogování velký holky - Skvělý!! Moc ti děkuju, že nás všechny obdarováváš svým úžasným humorem a pohledem na svět. Budu se moc a moc těšit na další zážitky a úvahy, který od tebe tak ráda čtu. Přeju ti hodně sil a nálady do dalších článečků :-)

 

Danulko, že Ty mě chceš rozbrečet :-)

víš, že já pro dojetí daleko nejdu a hned prýštím jako fontána. Děkuji za pěkná slova a doufám, že bude pro nás obě hodně důvodů, proč se tu setkávat. Těším se!!!

1   2   3   >   >>  

Co se chystá

POSTŘEHY

Víte, že jsou i ženy, které za kabelky neutrácejí? Ať jdou kamkoli, mají s sebou jen emoce a mobil.

Aktuálně

23. dubna 2018
Čestné uznání
Reportáž ze světa knihy

Z Vašich dopisů

Matylda

Dobrý večer paní Zdeničko, zajímalo by mě, zda ještě máte v plánu vydat knížku :-). Dlouho na to ček... celý text

Otavínka

Milá Zdeni, k životnímu jubileu přeji zdraví, štěstí a jen to, co Ti bude dělat radost. Užij si to!... celý text

Otavínka

Milá Zdeni, blahopřeji k narozeninám! Hodně zdraví a trvalé přátelství Múz.... celý text

Kontakt

Chcete-li mi něco pěkného napsat, tak na tuto adresu, prosím:

 

zdeort@seznam.cz

Napište mi vzkaz

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
sedmset pět:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 20. 5. 2019