Zdeňka Ortová, spisovatelka

Moje knížky

Koukejte do výstřihů

(Šulc a Švarc 2015)

 

Anotace se připravuje

Milostné předehry

(Slávka Kopecká, 2009)

 

Slávka Kopecká:

 

"Dobrý aforismus je něco jako silný hovězí vývar. Postaví vás na nohy, ohřeje tělo i duši a povzbudí dobrou náladu. Málokdo ovládá umění této jinak zatraceně těžké literární zkratky tak, jak to umí Zdeňka Ortová. Zručná a vtipná autorka, profesí knihovnice z Velvar, sype skvělé, trefné a vtipné aforismy jako z rukávu. Její "pidipříběhy" ze současného života mají opravdu všech pět pé, jako mívala nevěsta na vdávání. Polechtají, provokují, potěší, pohladí... perfektně pobaví!"

Ukázky


Polepšovna

(Slávka Kopecká, 2007)

 

Knížka plná slovních hříček, aforismů, epigramů, sloganů, testů, básniček i jiných veselostí, která je určena čtenářům od 12 do 120 let.

Ukázky


Století vhodné pro ženu

(Petra, 2007)

 

Knížka plná fejetonů, která vám přináší spoustu kvalitního humoru, dobré nálady i čtenářské spokojenosti a patří rozhodně mezi druh četby, k níž se budete rádi vracet. Dozvíte se, které století vyhovuje ženě, kdy dítěti prozradit, že nenaděluje Ježíšek, k čemu je dobrá květomluva, co nezažijete v multikině – a že některým lidem nejvíc sluší záda... zejména když konečně odcházejí.

Ukázky


Naše politická kaše

(Slávka Kopecká, 2006)

 

Předmluva:

 

„Milí čtenáři, ať se nám to líbí či ne, ať jsme voliči nebo nevoliči, politika hýbe našimi životy. A aby panovala spravedlivá rovnováha, naším privilegiem je, hýbat životy politiků. Vždyť nad volebním gulášem se sice můžeme olizovat, upejpat i ofrňovat, ale teprve po volbách zjistíme, jak velkou lžící si kdo nabíral. Potom si můžeme směle říct, že gulášem to tak slibně začalo a nakonec jsme všichni v pěkné kaši. Aforismus a humorná nadsázka je jediný zdravý způsob, jak čelit politice, politikům a koneckonců i sami sobě.“

 

Naše politická kaše je miniknížka, v níž jsem si vzala na mušku politiku. Je sestavená z mých aforismů a výborných kreslených vtipů Miroslava Kemela.

Zobrazit detaily


Žena v kurzu a další fejetonové povídání

(Petra, 2006)

 

Pokud dáváte před ustaranou vráskou přednost úsměvu a laskavému humoru, pak je tato knížka určena právě vám. Chcete například vědět, co má obsahovat vaše prázdninové zavazadlo, co nekupovat manželovi pod vánoční stromeček, co nezaskočí knihovnice, co vám může vyvést pan Pumlíček, a kdy je žena v kurzu? V tom případě se nechte pobavit knížkou mých fejetonů.

Ukázky


Miniaturní neřesti aneb pokoušení aforismy

(Slávka Kopecká, 2005)

 

Předmluva:

 

„Milí čtenáři, mezi miniaturní neřesti patří drobné neškodné činnosti jako cákání v koupelně, braní psa do postele, noční mlsání, utírání nosu do rukávu, smích v nevhodný okamžik nebo psaní aforismů. Nevím přesně jaké výsledky přinášejí, kromě osobního potěšení, ostatní neřesti, ale ta moje má za následek v pořadí již třetí autorskou aforistickou sbírku. Mým osobním potěšením by bylo, kdyby se její pročítání stalo vaší soukromou neřestí.

Při sestavování souboru jsem opět dbala na to, abych své myšlenky nesešněrovávala do těsných, striktně vyhraněných tématických skupin. Nechci čtenáře takovým škatulkováním ošidit o radost z listování a objevování. Jsem raději dárce, který již krabici zbavil mašličky a nechává na obdarovaném, aby z ní postupně lovil tu něco o partnerských vztazích, tu o inteligenci i jejím protějšku, aby se o kousek dál mohl těšit z vlastní rafinovanosti a naivity ostatních...

Na závěr jsem si tentokrát dovolila přidat něco nejen kolegům knihovníkům, ale i čtenářům, takže tedy vlastně nám všem. Vaše Zdeňka Ortová“

Ukázky


Hádej, co je to

(Knižní klub, 1999)

 

Knížka veršovaných hádanek je určena začínajícím čtenářům. Půvabnými ilustracemi ji doprovodila Halina Bechyňová. Její kresby slouží zároveň jako pomůcka a nápověda, aby především nejmenší děti měly luštění usnadněno.

Ukázky


Dámská volenka aneb sólo pro aforismy

(Petrklíč, 1999)

 

Předmluva:

 

„Aforismus je úžasný literární útvar. Lze v něm, s trochou nadsázky, několika málo slovy říci to, co romanopisci zabere půl knihy. Úkolem je výstižně vtěsnat do inteligentní zkratky všechny myšlenky, pocity, názory, jemnou kritiku, vtip, lehkou ironii, sarkasmus i poezii, dát tomu všemu řád, smysl, logiku a hlavně humor.

Život mi daroval možnost posuzovat svět kolem sebe očima ženy a schopnost psát aforismy. Je radost třídit své postřehy s nadhledem, s chlácholivým odstupem a upřímným pochopením pro všechny lidské slabosti, omyly, nectnosti, přehmaty, zlehčit je a dát čtenáři možnost se nad tím vším se mnou pousmát. Vyhlašuji tímto dámskou volenku. Doufám, že se spolu dobře pobavíme, co víc si jako autorka můžu přát, snad jen, abych nedostala košem.“

 

Tato kniha je určena všem ctitelům malých literárních útvarů, zajímavých myšlenek a jemného humoru. Jde o soubor aforismů, které jsem psala v letech 1989-1999. Do této knížky se jich vešlo přesně 274.

Ukázky


Život tropí aforismy

(Nová Inspirace, 1992)

 

Předmluva:

 

„Zdeňce Ortové se podařilo vypracovat mezi naše přední autory, kteří se věnují tomuto nejmenšímu, ale o to působivějšímu literárnímu útvaru – aforismu. K originalitě jejího díla přispívá i ten fakt, že je žena. Své myšlenky a postřehy dokáže kouzlem přeměnit ve slovní hříčky a nečekané obraty.“ Ing. Jiří Janda – vydavatel

 

Soubor mých aforismů – výběr z let 1990-1992. Většinu z nich jsem publikovala v tehdejším humoristickém časopisu Dikobraz a jako ucelený soubor vyšly poprvé.

Ukázky


Co se chystá

POSTŘEHY

Víte, že jsou i ženy, které za kabelky neutrácejí? Ať jdou kamkoli, mají s sebou jen emoce a mobil.

Aktuálně

23. dubna 2018
Čestné uznání
Reportáž ze světa knihy

Z Vašich dopisů

Matylda

Dobrý večer paní Zdeničko, zajímalo by mě, zda ještě máte v plánu vydat knížku :-). Dlouho na to ček... celý text

Otavínka

Milá Zdeni, k životnímu jubileu přeji zdraví, štěstí a jen to, co Ti bude dělat radost. Užij si to!... celý text

Otavínka

Milá Zdeni, blahopřeji k narozeninám! Hodně zdraví a trvalé přátelství Múz.... celý text

Kontakt

Chcete-li mi něco pěkného napsat, tak na tuto adresu, prosím:

 

zdeort@seznam.cz

Napište mi vzkaz

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
sto devadesát tři:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 20. 5. 2019