Zdeňka Ortová, spisovatelka

ŠKVARKY A PEDÁLY

10. června 2016

Pokud vás nenapadá, co společného může mít vyškvařené vepřové sádlo a cyklistika, pak čtěte dál. Jestli tvrdíte, že znáte správnou odpověď, pak pojďte blíž, ať vám můžu sáhnout na nos.

Dnes byl výjimečný den. Sedmý ročník veřejné cyklotour na podporu léčby onkologicky nemocných dětí „Na kole dětem“ měl zastávku na velvarském náměstí. To víte, že jsem se šla kouknout. Vidět na vlastní oči peloton cyklistů, kteří ve prospěch dobré věci již osmý den statečně šlapou do pedálů, byl velký zážitek.

V čele jezdců okusil jako první kočičí hlavy našeho náměstí zakladatel nadačního fondu a celého projektu, slavný jezdec na historickém vysokém kole - Josef Zimovčák. Jsou chvíle, kdy by měl člověk chuť smeknout. Šlapání na metr a půl vysokém kole bez převodů není pro třasořitky. Kdyby mě šlachovitý pan Zimovčák viděl frčet na mém motorovém kole, určitě by si odplivl. Co je platné, že se na něm proháním kvůli zhoršenému astmatu a alternativu poctivé jízdy provádím doma v blízkosti čističky vzduchu na rotopedu. Desetinásobný mistr světa by po tolika kilometrech v sedle tedy fakt nemusel mít pochopení, proto jsem přišla pěšky. Mezi cyklo borci bych si na tom svém prskoletu připadala jako propagátor vepřové krkovičky na mezinárodním semináři veganů.

A v další chvíli jsem si při pohledu na dalšího člena pelotonu – významného českého kardiochirurga, profesora MUDr. Jana Pirka - vzpomněla na kamarádku Evu. Před nedávnem téhle sportovně zdatné, štíhlé šedesátnici doporučil obvodní lékař rozbor krve. Aby nemusela vážit cestu na středisko ještě jednou, usoudil, že kolem jedenácté dopoledne by Eva mohla být už zase nalačno a odběry by tedy mohly proběhnout ihned. Zdravotní sestra se před puštěním žilou pacientky přece jen ještě zeptala, jestli ráno snídala? A když dostala souhlasnou odpověď, tak se stále ještě s úsměvem na rtech, protože předpokládala maximálně cereálie s mlékem, otázala, co že to paní inženýrka posnídala. A Eva zahanbeně řekla: „Dva krajíce chleba se sádlem.“

Eva netuší, jestli její odpověď sestřičku pohoršila či pobavila, ale krev jí ten den nevzala.

Určitě si teď říkáte, kde v této příhodě vidím nějakou asociaci s profesofem Pirkem? Jestli jste vydrželi číst až sem, tak já vás teď odměním. Na vlastní oči jsem dnes viděla, jak si pan profesor namazal krajíc chleba škvarkovou pomazánkou a s chutí se do něj zakousl. Pokud tedy někdo z přihlížejících očekával, že zachránce lidských srdcí sesedne po takové štrece z kola a začne se asketicky shánět po brokolici, tak ostrouhal.

A mně bylo při pohledu na jeho štíhlé, vysportované tělo jasné, že i kdybych na svém elektro-bicyklu šlapala až do Luhačovic, měla bych v cíli nárok tak maximálně na svazek ředkviček.

Ať žijí zdravá těla a projekty pro zdraví ostatních!!!


přečteno: 1645x   komentářů: 8

Komentáře

(Jiřina)    vloženo: 12. 06. 2016, 22:08:58

Pokud jste dnes večer někdo sledoval v televizi pořad Máme rádi Česko, tak vám možná neuniklo, že pan prof. MUDr. Pirk nepohrdne ani pečeným vepřovým kolenem, jak v této relaci přiznal.

A pokud jde o mě, tak také věřím na sádlo. Třeba i bez škvarků...

(Alena)    vloženo: 11. 06. 2016, 21:35:50

Zdeňko, to si umím představit, já peču chleba celkem pravidelně a i sádlo máme neustále v ledničce, manžel si rád natírá. Já občas, on bez cibule, já vždy s cibulkou, nyní chodím na naši jarní. Jak to vypadá, nebudeme mít ke konci léta co sklízet...

ALENKO, (Zdeňka O.)    vloženo: 11. 06. 2016, 20:34:52

a to si představte, že k těm škvarkům si účastníci závodu krájeli z obrovského bochníku domácího chleba. Byl upečený dozlatova a voněl tak nádherně, že se všem sbíhaly sliny.

NULI, (Zdeňka O.)    vloženo: 11. 06. 2016, 20:26:56

děkuji moc. A s vaším názorem souhlasím, však nám to pan profesor tímto potvrdil

(Zdeňka O.)    vloženo: 11. 06. 2016, 20:21:39

Blaničko, vždycky jsem obdivovala, že tak krásně vypadáš a přitom se dovedeš nasnídat jako paní sládková Maryška z Postřižin :-)

(Alena)    vloženo: 10. 06. 2016, 19:28:03

Tak to každopádně, perla a podobné tuky jsou odpudivé i pro naše slepice, které jinak sežerou téměř všechno, zvlášť když jim to krásně promícháme s kopřivami. Ale doma uškvařené sádlo, čerstvý chléb a drobně nakrájená cibulka, v této době jarní i s natí, to je bašta...

Chválím akci, vtipnou reportáž i povedenou fotografii.

Ono to nakonec (NULI - mail)    vloženo: 10. 06. 2016, 18:25:43

bude všechno jinak - a chleba se sádlem či se škvarky bude zdravější, než s perlou nebo ramou ... Bezva počtení, chválím ...

(Blanka Tauerová)    vloženo: 10. 06. 2016, 09:22:05

Zdeničko, měla jsi na náměstí přitáhnout svůj rotoped a pěkně předvést, že to neflákáš, když jsi měla zahanbený pocit z motorového kola. :D ;) ...Ale teď vážně. Tahle akce je samozřejmě velice záslužná a je super, že jsi se byla podívat. ...Mimochodem, paní Evu naprosto chápu, však víš - i já dokážu snídat víc než královsky - nebo chcete-li víc než nezdravě. Takový chleba se sádlem je ještě "slabý odvar". :D ..Jejda, já na něj dostala šílenou chuť! :)


Přidání komentáře:

Vaše jméno:

Váš e-mail: (pokud jej uvedete, zobrazí se)

Nadpis:

Text:

vyplňte kontrolní číslo
devětset třicet sedm:
(nechte prázdné)
ODESLAT
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 10. 4. 2018