Zdeňka Ortová, spisovatelka

CO MUŽI NEZVLÁDNOU

30. července 2015

Představte si, že to už není empiricky nepodložená pomluva. Zajímá vás, o čem je řeč? Pak vězte, že angličtí vědci nedávno seriózně potvrdili to, o čem si ženy už celé generace špitají: muži opravdu nejsou schopni dělat několik věcí najednou.

Podle psychologů z University of Hertfordshire ženy skutečně dokážou lépe uvažovat nad problémem a zároveň dělat i jiné věci.

Padesátka mužů a stejný počet žen musela v rámci výzkumu za osm minut vyřešit jednoduchý matematický problém, najít na mapě restauraci a načrtnout plán, jak by v imaginárním poli postupovali při hledání klíčů. Přitom je obtěžovaly telefonní hovory, které mohli a nemuseli přijmout. Kdo telefonát odmítl, musel odpovědět na znalostní test. A výsledek? „Ženy jsou schopnější přemýšlet, zatímco vykonávají další méně náročné úkoly,“ zhodnotil výsledky testu profesor Keith Laws z University of Hertfordshire s tím, že ženy na rozdíl od mužů zvládaly během osmi minut vykonávat všechny čtyři úkoly.

Abych pravdu řekla, jsou chvíle, kdy mužskou schopnost naplno se soustředit jen na jednu věc oceňuji. Zejména u řemeslníků a opravářů domácích spotřebičů. Věřte, že ani ve vás by nevzbuzoval důvěru instalatér, pokud by během zapojování vaší nové myčky zároveň štupoval ponožky a se synem telefonicky řešil domácí úkol z informatiky. Jenže problém schopnosti stíhat více věcí naráz mi včera přistál v e-mailové poště. Jedná se o fotografii mladé ženy. Jede na kole a před sebou v malé sedačce veze asi patnáctiměsíční holčičku. Ta má na hlavě roztomilou bezpečnostní přilbičku a ústa přisátá k ňadru, které mladé ženě za jízdy vyklouzlo z letního tílka. Fotografie se jmenuje: To by chlap nedokázal.

Kam se však hrabou vědecké výzkumy hertfordshirských psychologů nad obyčejný lidský důvtip. Pod fotografií je totiž připojený chlapský komentář: Tuto fotku jsem dostal od kamarádky s textem „To by dokázal málokterý chlap!“ Tak jsem jí odepsal: „To by dokázal každý chlap. Ale málokterý se vejde do té dětské sedačky.“

Co dodat? V životě by mě nenapadlo, že vejdu do sporu s jakoukoli britskou univerzitou. Na jaké téma bych taky s nimi mohla polemizovat? A vidíte, už je to tady. Po důkladném přemýšlení docházím k jednoznačnému závěru. Podle mě není možné, že mužský mozek je naprogramován vždy jen na jeden určitý úkol a víc věcí najednou činit nezvládne. Když si vybavím ty spousty mužských řidičů, kteří mě na trase Slaný – Velvary znepokojují tím, jak za jízdy telefonují… Zatímco protijedoucí šofér zařazuje další rychlostní stupeň a čumák jeho toyoty začíná nebezpečně čichat k renaultu před ním, stihne do sluchátka sdělit, že Raheem Sterling přestoupil z Liverpoolu do Manchesteru City za 49 milionů liber, a že jestli budou mít k večeři koprovku, tak si radši namaže chleba sádlem.

Nejraději bych o tom psychologům z University of Hertfordshire napsala. Ale neudělám to. Zabývají se teď tím výzkumem. A při jejich tvrzení, že se mužský mozek dokáže soustředit jen na jednu věc, je jisté, že by si během studie můj dopis přečíst nezvládli.


přečteno: 2237x   komentářů: 9
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 20. 5. 2019