Zdeňka Ortová, spisovatelka

PODZIMNÍ VÁNOCE

15. září 2015

Je polovina září a už nám šílení obchodníci prostřednictvím čokoládových kolekcí vnucují vánoční vemínko a nutí nás sosat. A přitom je navýsost jasnější, že jediný, kdo má být ve skutečnosti podojený, jsme my.

Nemohu nevzpomenout na luxusní londýnský obchodní dům Harrods, který je proslulý tím, že vánoční prodej tradičně startuje ve vrcholící letní sezoně. Vždycky mě tato informace naplňovala nechutí a pocitem nepatřičnosti, ačkoli jsem tam v životě nekoupila ani kolíčky na prádlo. K létu zkrátka patří plavky, opalovací krém a sandály. Když si tohle všechno vezme v červencovém parnu normální člověk na sebe, je jen přirozené, že myslí na plážový volejbal, osvěžující koupel a zmrzlinový kornout. Začne-li blouznit o vánočním stromku a ukrývat do peřiňáku balíčky s motivem sněhových vloček, odtahujeme nebožáka do stínu a ordinujeme tekutiny a acylpyrin.

Nedávno jsem si na internetu přečetla prohlášení vedení tohoto obchodního domu, v němž se obchodní pohlaváři ohánějí obavou z úvěrové krize a recese, což prý vedlo k tomu, že Harrods letos začal nabízet vánoční zboží v ještě větším předstihu. Opravdu zvláštní metoda. Pod pláštíkem strachu z propadu tržeb lze kupčit s nejkrásnějšími křesťanskými svátky v podstatě po celý rok. Půjde-li to takhle dál, pak se nám ani nevyplatí uklízet vánoční papír z dárků, které jsme si rozbalili čtyřiadvacátého prosince, protože nejpozději na Tři krále do nich začneme balit nadílku pro Vánoce další a regály samoobsluh ten samý den zaplaví čokoládoví velikonoční zajíčci. Až se po vzoru Harrods v Praze na Den slovanských věrozvěstů vánočně splaší Kotva a Palladium, pánbu s námi.

Opravdu chmurné vyhlídky. A kam se nám v tom konzumním labyrintu zatoulal duchovní rozměr svátků slavících příchod Spasitele? Neřeknu, musela bych nevybíravě láteřit. Obchodní řetězce se stávají továrnami na Vánoce. Fabrikami, jež důmyslně manipulují s obsahy peněženek lidí, z nichž více než polovina na zrození Ježíše vlastně ani nevěří a další čtvrtina má o něm pochybnosti.

Vyhlašuji rebelii. Můžete se přidat. V září slavme Václava, První máj v květnu a Vánoce začínejme až Adventem. Ale pro všechny případy jdu zamést podzimní listí, aby k nám trefil Mikuláš. Včera jsem ho totiž viděla... v Kauflandu, asi šestadvacet druhů obalených staniolem.


přečteno: 4003x   komentářů: 7
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 20. 5. 2019